pondělí 3. listopadu 2008

Výstava Republika v Národním muzeu

Minulý čtvrtek se mi poštěstila návštěva Národního muzea, kde jsem šel zhlédnout výstavu nazvanou Republika. Musím říci, že opravdu stojí za to.

Samotná výstava byla otevřena 28.10. - symbolicky ke vzniku samostatného Československa a zabývá se taktéž tématikou okolo první světové války. Použiji oficiálního textu ze stránek muzea, které nejvíce vystihují charakter výstavy.

"Výstava „Republika“ návštěvníky seznamuje s domácím a zahraničním odbojem včetně legionářů. Poprvé jsou vystaveny unikání předměty jak např. Kupkovy plakáty z doby jeho působení ve francouzských legiích nebo text Washingtonské deklarace v podobě telegramů, které Eduard Beneš posílal do Prahy. Nabízí se zde neopakovatelná příležitost shlédnout jedinečný soubor státních symbolů a předmětů, které reprezentovaly nový stát." (originální text - http://www.nm.cz)

Sály, ve kterých je expozice umístěna jsou jedinečně vytvořeny právě pro tuto příležitost. Nejprve vstoupíte do železničního vagónu, kde začíná příběh od počátků osamostatnění. Prohlídka vede přes jednotlivé sály, kde jsou vyobrazeni nejenom vojáci a předměty týkající se války, ale také věci, které lidé používali ve všedním životě. Jsou tu knihy, měna, výúční listy, různé pracovní a státní dokumenty. Jsou tu vymodelovány i typické byty zbohatlíků a dělnické třídy. Můžete se posadit do dobové kavárny a prohlédnout si její zařízení. Na četných monitorech, rozvěšených po zdech, je možné sledovat dobové reklamy, záznamy s T. G. Masarykem a jiné.

Řekl bych, že dominantou výstavy je přechod do druhé světové války a zvláště originály Mnichovské dohody ve třech provedeních - německy, italsky a anglicky. Pozvolna se tedy přesouváme i do počátků druhé světové války, ale to jenom okrajově.

Druhou část sálů vyplňují rekonstrukce dobových institucí - školy, nemocničního sálu, kostela, konzumu a trhu. Tady mají udělaný koutek pro děti a my jsme si neodpustili malého oddechu a zahráli jsme si kuličky, na které tam měli pripravený důlek.

Pak už jen druhým vagónem ven a o poschodí níže, kde jsou v jedné místnosti vystaveny různé reklamy a plakáty, samozřejmě všechno z meziválečného období.

Celkově na mne výstava opravdu zapůsobila. Kdo máte čas, rozhodně se běžte podívat. Jak jsem řekl na začátku, stojí to za to.

Žádné komentáře: