pondělí 4. května 2009

České nebe...

...jest poslední a aktuálně nejvíce hranou hrou z dílny pánů Smoljaka a Svěráka. Nebo lépe řečeno - Cimrmanů a cimrmanologů.


Tento článek berte spíše jako takovou malou recenzi dané hry. Děj je posazen, jak již název napovídá, do nebe a situován do doby první světové války. Scénář hry byl prý nalezen mezi účetními záznamy cukrovaru v městečku, kde Cimrman působil jako učitel (jméno mi vypadlo).

Nejprve ale začneme s první částí hry - přednáškou. Někteří lidé kritizují, i když to je trošku silné slovo, její malou zábavnost. Musím jim oponovat. Opak je pravdou. Celá hra je založena na značných historických znalostech jedince a pro pochopení pointy a vůbec veškerých narážek je nutno mít přehled nejen o postavách národního obrození, ale i jejich činech a dílech. Fakt, že lidé si už z gymnaziálních škamen nepamatují skoro nic, se snaží cimrmanologové kompenzovat právě onou přednáškou, která se nese v duchu ozřejmování historických souvislostí a děl jednotlivých postav. Někomu se to může zdát jako nějaká dějepisná přednáška, nudné a nezáživné, ale nebýt toho, nemohl by se zasmát v průběhu samotné hry.

Plán polního maršálka Radeckého, který navrhoval hospodářskou pomoc dobytým (či válkou zničeným) uzemím, aby byla zajištěna jejich spolupráce do budoucna, byl císařem zamítnut a bohužel zůstal na papíře ještě dalších sto let (do období po druhé světové válce).

Toto je pouze jeden příklad z mnohých, které se prolínají první půlhodinkou. Myslím, že to mluví za vše.

Samotná hra pak ukazuje Amose Komenského, sv. Václava a praotce Čecha, kterak vybírají do české nebeské komise další tři lidi, kteří by jim pomohli v době války soudit duše, které mohou jít do nebe. Třemi vybranými jsou Havlíček Borovský, mistr Jan Hus a postava Babičky. Tito pro svoje zásluhy a češství mají příležitost se podílet na spravedlivém rozhodování.

Z děje nebudu prozrazovat více, jelikož by jste si to tak neužili a ještě bych to určitě i zkazil. Podotknu jenom, že podání Babičky panem Čepelkou bylo excelentní a musí se vidět. Nejlepší chvíle, kdy Babička svádí praotce Čecha, to se nedá popsat.

Jestli jste ještě nebyli... jděte!

3 komentáře:

Ptáče řekl(a)...

"Plán polního maršálka Radeckého, který navrhoval hospodářskou pomoc dobytým (či válkou zničeným) uzemím, aby byla zajištěna jejich spolupráce do budoucna, byl císařem zamítnut a bohužel zůstal na papíře ještě dalších sto let (do období po druhé světové válce)."
Tak tohle mě složilo :D

Unknown řekl(a)...

Mne také. Nejlepší byl pak Hus, který prohlásil:
"Nechápu,jaktože je tu v nebi i Zikmund. Nejenom, že když mne potká, neuhne zrakem, či se neomluví. On naopak hrdě vystrčí bradu a chrastí sirkami!"

To mě dostalo uplně nejvíc.

Anonymní řekl(a)...

Já bych tedy klidně šla...jenže ve svém skoro již "požehnaném" věku nejsem ochotna bivakovat v noci na Žižkově, potažmo ještě na ulici....nezná někdo jiný způsob, jak získat lístky???? Nechci slevu zadarmo!!!